10 regioner och kommuner har varit med i Tendensors projekt Talangattraktion för platser. Målet var att hitta konkreta åtgärder för att attrahera och ta emot inflyttare. Nu presenterar vi de viktigaste slutsatserna.
Projektet tar avstamp i verktygen som togs fram i Tendensors tidigare projekt TAM (Talent Attraction Management) som involverade 17 nordiska regioner och kommuner. Ladda ner handboken här.
De som nu ville hitta konkreta möjligheter till talangattraktion var Lunds kommun, Helsingborgs stad, Region Blekinge, Region Värmland, Karlstad kommun, Trollhättan stad, Västerås stad, Örnsköldsviks kommun, Region Blekinge, Region Gotland och Regionförbundet/Landstinget i Kalmar län.
Vad är en organiserad talangattraktion?
Fokus i projektet hitta konkreta förbättringsmöjligheter inom fyra områden som tillsammans utgör en organiserad talangattraktion (TAM) i en arbetsmarknadsregion:
En organiserad talangattraktion (Talent Attraction Management), Tendensor
TAM ska alltså understödja arbetsgivares möjlighet att attrahera nya medarbetare från andra delar av Sverige eller i utlandet. Det kräver en förnyad platsmarknadsföring men också en service till inflyttare och deras medföljande med goda möjligheter att komma in i det lokala livet, både yrkesmässigt och på fritiden.
En organiserad talangattraktion är alltså inte en one-man-show. Istället är det en rad aktörer som tillsammans bildar ett smart system. Såväl den offentliga aktören som privata företag och ideella krafter kan bidra.
Vilka lärdomar kan vi dra efter projektet?
Tendensor har lämnat rekommendationer till respektive deltagande regionerna/kommunerna utifrån seminarier, intervjuer, granskningar och idémöten. Här är några gemensamma slutsatser:
- Flera kommuner och regioner har skapat inflyttarlotsar eller liknande funktioner för att ge service till inflyttare. Ofta har de tyvärr varit alltför isolerade eller underbemannade i sin roll för att kunna skapa de nödvändiga samarbetena med arbetsgivare och andra aktörer. Projektet visar att de bör delas upp i två roller; ett kontaktcenter och en för arbetsgivarsamverkan.
- Många av deltagarna har utvecklat så kallade regionala kompetensplattformar. De riktar det huvudsakliga fokuset mot det lokala utbildningssystemets förmåga att tillgodose arbetsgivares behov. Men små och växande företag har ibland bara möjlighet att se 1-2 år framåt. Då blir rörlighet av arbetskraft viktigt – och att platsen kan attrahera kompetens utifrån.
- I de fall där en koordinerande aktör för TAM har skapats har bättre resultat uppnåtts. Ett exempel är JIV (jobba i Västerås) – en ekonomisk förening med ett 40-tal arbetsgivare som gör kompetensförsörjning till en gemensam uppgift för kommunen och andra arbetsgivare.
- En ny generation av talangorienterad platsmarknadsföring håller på att växa fram. För att stärka tilltron till platsen för karriär och företagande måste mer än fritid och naturvärden exponeras. Fokus måste också riktas mot arbetsplatser, jobbtillfällen, innovationsmiljöer och utbildningsmöjligheter. En sådan marknadsföring sker bäst i tät samverkan med näringslivet.
- Gruppen International Professionals i Sverige upplevelser stora utmaningar inför, under och efter flytten till Sverige. Det gäller även deras medflyttande. Många regioner och kommuner saknar helt funktioner och forum för att underlätta för den här gruppen. I projektet har Tendensor gjort en enkätstudie med expats i södra Sverige (på uppdrag av Lunds kommun) och resultatet visar på stora utmaningar. Främst när det gäller myndighetskontakter och möjligheten att komma in i det svenska samhället.
- En organiserad talangattraktion måste knytas till geografiska arbetsmarknader snarare än till enskilda kommuner. Det innebär till exempel att hela arbetsmarknadens utbud åskådliggörs i platsmarknadsföringen och att medföljande kan lotsas till möjligheter inom pendlingsavstånd. Kommungränser har spelat ut sin roll i TAM.
- Kommunala och regionala näringslivsavdelningar har ofta en för svag kartläggning och nulägesbild av vilka kompetenser som eftersöks av näringslivet. Det gör att arbetsgivare inte uppfattar platsens organiserade talangattraktion som understödjande för den egna tillväxten.
Engagemanget och intresset för TAM är mycket stort runt om i landet. Vi är glada på Tendensor att kunna fortsätta utveckla detta snabbt växande ämnesområde. Om du missade tåget med Talangattraktion 2016 så är du välkommen boka ett seminarium med oss eller anmäla dig till vårt nordiska TAM 2018 som startar inom kort.