Sveriges innovationsmiljöer kan bli bättre på att attrahera talang till gagn för startups och växande företag. Den slutsatsen drog ett 20-tal representanter från Science Parks och Inkubatorer i Sundsvall den 24 april. Då arrangerade SISP och Nordic Place Academy ett öppet seminarium om talangattraktion – med en rykande färsk handbok på bordet.
Någon har sagt att om man vill ta tempen på en stad idag, kolla hur väl den står sig i kampen om startups. Om entreprenörer inom techindustrin, eller andra branscher för den delen, söker sig dit – så finns de avgörande kvaliteterna för att lyckas i kunskapssamhället. Den ekonomiska geografin håller på att ritas om.
En av de kvaliteterna en stad definitivt kan påverka och göra något åt är tillgången till attraktiva innovationsmiljöer, som Science Parks, inkubatorer och co-working spaces. De spelar rollen som magneter för talang och som smältdeglar för idéutbyte och innovation. Dessutom är de språngbrädor för växande företag som kan bli framtidens stora arbetsgivare.
Projektet TMI (Talent Attraction Management för Science Parks, inkubatorer och kluster) sjösattes för att besvara ett antal viktiga frågor om talangattraktion. Den första frågan var hur en innovationsmiljö kan upparbeta en långsiktig attraktivitet för talang utifrån sina egna unika förutsättningar. Vi riktade ljuset mot de kvaliteter som bidrar till en lyskraft och en kultur som attraherar entreprenörer, affärsänglar och medarbetare.
Den andra frågan var hur innovationsmiljöer kan arbeta med tex kommunen, universitet och civilsamhälle för att attrahera, välkomna och integrera inflyttande talang. Här kunde vi visa hur en samlad talangattraktion kan åstadkommas genom smarta allianser. Allt baserat på lärdomar som dragits både i Sverige och i utlandet.
En av pionjärerna i Sverige är Arctic Business Incubator (ABI) i vår norra landsända. De har anställt en Talent Manager, Leila Ashrafi, som hittar talang och matchar den mot startups och växande företag. Leila som är född och uppvuxen i Teheran har det språk- och kulturkunnande som krävs och hon ser talang där andra ser hinder. Om några år kommer vi att se fler talangattraktörer i svensk innovationsmiljöer.
Du som ännu inte tagit del av TMI-handboken kan ladda ner den kostnadsfritt här. Handboken utgör det samlade resultatet från projektet i form av modeller, verktyg och erfarenheter. Den har skrivits av mig tillsammans med Jan Snygg och Mats Segerström. I samarbete med projektdeltagarna förstås.
Men resan har bara börjat. Blickarna kommer vändas mot innovationsmiljöerna som nycklar till en ökad lyskraft för städer och regioner. Startups kommer att ses som mossa på träden – ett tecken på platsen har rätt livsbetingelser. Och vi fortsätter gärna dialogen med er bland Sveriges innovationsmiljöer för att utveckla rätt verktyg för att attrahera talang.
Per Ekman, Tendensor